רגע אחרי לידה- מה קורה לגוף שלך?
אז חשבת שסיימת עם ההריון ותוכלי לחזור לעצמך ברגע אבל מה שלא מספרים זה שזה לא בדיוק ככה...
מהי תקופת משכב הלידה? התקופה שבין 6-12 שבועות לאחר לידה בהם המערכות השונות בגופנו אמורות לחזור למצב הטרום הריוני. אך ישנם איברים שלוקח להם אפילו עד שנה.
מה למשל?
-
במהלך ההריון נפח הדם עולה ב-50%! כל אותו נפח דם שכבר לא הולך לרחם המכווץ חוזר חזרה לגופנו והבצקות רק מחמירות בימים הראשונים לאחר לידה. לכליות לוקח לעיתים עד שבועיים לפנות את הנוזלים.
-
במהלך ההריון כלי הדם בגופנו מורחבים בשל הורמון הפרוגסטרון ויחד עם לחץ מהרחם הגדול כלי הדם גדושים. זה מתבטא לדוגמה בטחורים. בלידה עצמה הלחיצות מחמירות את המצב ולפעמים לאחר הלידה התלונה העיקרית שפוגעת באיכות חיינו היא כאב מהטחורים. הטיפול- אמבטיות ישיבה, משחות שונות והימנעות מעצירות.
-
ומה לגבי המשקל? ברגע הלידה יורדים סביב 4-6 קילו המורכבים מהילוד, שליה, מי שפיר ונפח דם, אך היי סלחנית לעצמך, 6 שבועות לאחר הלידה רק 28% מהנשים יחזרו למשקל המקורי שלהן ולרוב אותה ירידה במשקל לוקחת זמן.
-
ומה עם המוח ועם טמטמת ההריון? מחקרים ששילבו הדמיה של MRI למוח הראו שבמהלך ההריון זרימת הדם מוגברת לאזורים של רגש עם פחות פעילות באזורי הזיכרון. לאחר הלידה המוח לא חוזר לעצמו מיד, לוקח אפילו עד חצי שנה-שנה. ועם העייפות... צריך סבלנות.
-
עוד שינוי משמעותי הוא השינוי בשיער שעל ראשנו - לאחר הלידה מתחיל תהליך של נשירת שיער דיפוזי הנמשך כ-3 חודשים. התהליך נקרא telogen effluvium ועם כמה שהמצב מתסכל, תוספות תזונה לא הוכחו כמשפרות את המצב.
-
תופעה נפוצה לאחר לידה היא בריחת שתן, הנפוצה בעד 25% מהנשים לאחר לידה רגילה ויכולה להימשך עד חצי שנה. הטיפול העיקרי הוא פיזיותרפיית רצפת אגן ו...זמן.
-
ניתן לחזור לפעילות גופנית, כולל הרמת משקלים, כבר מיד לאחר לידה בתנאי שמרגיש לכן מתאים.
-
ניתן לחזור לפעילות מינית לרוב תוך 6 שבועות, לאחר ריפוי של פגיעות פרינאליות ולאחר שהדימום הלדני פחת. כאב בקיום יחסים - דיספראוניה - שכיח לאחר לידה ויותר קשור ללידות מכשירניות והנקה. בקרב נשים מניקות הידקקות עור הנרתיק, אטרופיה ואגינלית, יכולה לתרום לכאבים ובמקרים כאלה מומלצת משחת אסטרוגן מקומית.